groene-handen.nl

Varkensvoer voor verschillende soorten varkens

Varkensvoer

Afhankelijk van het soort varken dat jij houdt, is het belangrijk om je varkensvoer of veevoer goed aan te passen. De behoefte van verschillende soorten varkens is nu eenmaal anders. In deze blog doorlopen we de verschillende soorten varkens en de opties die je hebt. Het belangrijkste punt dat ik wil maken is dat je je vooral moet laten informeren.

Biggen

Je kunt ervoor kiezen om biggen moederloos op te fokken, of niet. Bij het moederloos opfokken zorg je dus dat er geen zeug te pas komt aan het spenen van de biggen. Alles doe je in principe zelf of met apparaten. Moederloze biggetjes groeien sneller en worden gezonder. Je geeft dan speciale melk en na ongeveer 21 dagen ga je over op varkensvoer. Zorg wel dat de overgang op vast voer goed gaat. Je moet de biggen begeleiden van vloeibaar voer naar vast varkensvoer. Daar kun je premium voer voor nemen of gematigd beginnen met varkensvoer.

Zeugen

Het is natuurlijk logisch dat gezonde zeugen het beste presteren. Er bestaat varkensvoer voor zeugen dat de vruchtbaarheid van de zeugen verbetert. Je kunt op je zeugen allerlei scans uit laten voeren om te kijken wat voor behoefte aan voedingsstoffen er zijn. Ook vitaminen en mineralen kunnen getest worden. De melkproductie van zeugen kan ook verbeterd worden, als je kiest voor het spenen van biggen via de zeug.

Vleesvarkens

Een goed vleesvarkensbedrijf heeft een snelle groei, een laag verbruik van voeder en een goede slachtkwaliteit. Dit behoeft speciaal voer om het te kunnen accomoderen. Je kunt ook voor vleesvarkens met een rekenmodule bekijken wat ze precies nodig hebben op basis van jouw bedrijf. Op dit gebied wordt het varkensvoer ook constant ontwikkeld om de behoefte te vervullen. Er bestaan ook allerlei specialisten die je bij kunnen staan in het uitkiezen van het juiste varkensvoer voor je vleesvarkens (of andere soort varkens).

Varkensvoer en brijvoer

Naast varkensvoer bestaat er ook brijvoer. Brijvoer zijn in principe bijproducten die zorgen voor uitgebalanceerde rantsoenen. Brijvoer zorgt ervoor dat je je voerkosten laag kunt houden. Echter is het wel belangrijk dat je je goed laat informeren over wat je er nu precies uit kunt halen en wat het toe kan voegen aan je varkensvoer. Dat wil ik als laatste punt sowieso meegeven: laat je informeren. Ga in gesprek met specialisten om te zorgen dat jouw varkens krijgen wat ze nodig hebben. Op die manier loopt jouw bedrijf ook het beste.

Mobiele versie afsluiten