Groener leven: 3x tips voor een duurzaam leven

Groener leven: 3x tips voor een duurzaam leven

Veel mensen willen het, maar vinden het nog lastig om daadwerkelijk te doen: de stap naar een duurzamer (werk)leven met meer diepgang. Je steentje bij kunnen dragen aan een betere wereld. Groen(er) leven is minder moeilijk dan je denkt. Je moet ‘gewoon’ even de knop omzetten, je goed inlezen en het doen. Natuurlijk snappen we als geen ander dat je niet van de ene dag op de andere dag een volledig duurzaam leven kunt leiden. Daarom hebben we enkele tips voor je verzameld waarmee je langzaam maar zeker de sprong in het diepe te maken. Ga jij ook voor groen?

Stap over naar groene energie

Wist je dat je in Nederland kunt kiezen uit meerdere energieleveranciers die groene energie leveren? Of je nu MKB’er bent, een eenmanszaak hebt of zakelijke groene energie wilt afsluiten voor een groter bedrijf: deze leveranciers zorgen voor jouw duurzame en verantwoorde energie. Zij maken gebruik van natuurlijke bronnen die niet schaars zijn. Op Minder.nl zie je een handig overzicht van energiebedrijven die groene energie leveren. Hierbij kun je zelf ook nog een handje helpen door bijvoorbeeld zonnepanelen aan te schaffen of over te stappen op een warmtepomp. Voor welke situatie je ook groene energie nodig hebt, check online alvast wat de beste deal voor je zou zijn. MKB energie vergelijken levert je uiteindelijk ook nog eens wat geld op, helemaal wanneer je ieder jaar energieleveranciers met elkaar vergelijkt en zo altijd de beste deal kunt pakken.

Recycle en kies voor tweedehands

Uiteraard zijn er nog veel meer stappen die je kunt ondernemen om groener te leven en te werken. Kies er bijvoorbeeld voor om tweedehands meubels aan te schaffen voor kantoor in plaats van nieuwe spullen te kopen. Er zijn heel veel tweedehands winkels en kringlopen te vinden die mooie en kwalitatieve kantoormeubels verkopen. Ook kun je online bij veel webshops terecht die juist gespecialiseerd zijn in dergelijke tweedehands bureaus en stoelen. Nu je dan toch al goed bezig bent, is het aan te raden om direct ook over te stappen op recyclen. Misschien kunnen bestaande spullen en/of meubels binnen je bedrijf nog een tweede of derde leven krijgen bij iemand anders. Ook onderdelen van apparatuur zijn vaak te gebruiken voor andere doeleinden.

Groener werken: het Nieuwe Werken

Wanneer je werkzaam bent bij een bedrijf met tientallen werknemers kun je je wel voorstellen hoeveel elektriciteit, energie en water er wordt verbruikt. Anno 2019 is het hartstikke hip om te werken volgens het ‘Nieuwe Werken’, een slimme manier van flexwerken. Hierbij werken werknemers gedeeltelijk op kantoor en gedeeltelijk thuis, waardoor er minder energie wordt verbruikt en er minder mensen met auto of openbaar vervoer op pad hoeven. Let hierbij direct op het dagelijks waterverbruik op de werkvloer: installeer bijvoorbeeld een waterbesparend systeem op de kraan. Er zijn diverse apps op de markt waarmee je inzicht krijgt in je waterverbruik en je op die manier bewuster met water om kunt gaan – ook ideaal voor ZZP’ers!

 

Reageren is niet mogelijk.