Handig om te weten!

Handig om te weten!

Hoewel deze blog vooral gericht is op de tuin en de pracht en praal daarvan, wil ik toch een klein beetje afdwalen van het hoofdonderwerp. Meestal gaat deze blog over de tuin en het werken daarin.
Nu was mij laatst iets naar overkomen wat niet had hoeven te gebeuren en aangezien dit met dieren te maken had, vond ik dat ik het hier wel kon plaatsen. Vorig jaar heb ik voor het eerst kennis gemaakt met bijenbekjes.

Met wat?

Ja, dat vroeg ik mij zelf eerst ook af. Ik had er nog nooit van gehoord maar wat mij betreft kan daar verandering in komen. Bijenbekjes zijn een heel handig hulpmiddel. Om uit te leggen wat het precies zijn zal ik eerst wat vertellen over huizen. Nu lijkt dat misschien wel gek maar aan het einde komt het hele verhaal bij elkaar.
De meeste huizen hebben een spouw. Je hebt de buitenmuur en een binnenmuur. Daar tussen zitten de spouw. Deze ruimte zorgt er voor dat het vocht (bijvoorbeeld regen) een soort buffer krijgt en dus niet in je binnenmuur gaat trekken. Om de spouw goed zijn werk te laten doen, moet deze kunnen ventileren. Hier is op bedacht dat de bouwers een aantal voegen leeg laten. Dit worden stootvoegen genoemd. Hierdoor krijg je dus ventilatie in het spouwgedeelte.

Nu komt het!

Nu is het zo dat de meeste dieren (lees ongedierte) ook vaak op zoek is naar een lekker warm plekje. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een wesp via de lege voeg naar binnen kruipt. Op zich is dat niet zo’n probleem als hij er maar weer uit kruipt en niet zijn vrienden gaat ophalen. Toch doen ze dat vaak wel. Zo’n plek is natuurlijk een walhalla voor die beesten. Er wordt al snel een wespennest gebouwd en jij zit met de problemen.

De oplossing

Nu is daar een vrij gemakkelijk oplossing voor gevonden: het bijenbekje. De meesten zijn gemaakt van roestvrij staal. Je knijpt ze in elkaar en plaatst ze in de lege voeg. Daarna laat je ze los en ze beslaan de gehele ruimte van de voeg. Wat hierbij fijn is, is dat het de ventilatie niet in de weg zit en dat je geen ongewenste bezoekers meer krijg in je spouwruimte. Daarnaast is het ook nog eens goedkoop.
Als je geen beeld kan krijgen van hoe zo’n ding er uit ziet, zou ik het gewoon even googelen en dan bij afbeeldingen kijken.

Reageren is niet mogelijk.