Nederlandse energiegebruikers vooral energiebewust om te besparen

Nederlandse energiegebruikers vooral energiebewust om te besparen

Onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laat zien dat Nederlanders vooral zuinig met energie omgaan om de energiekosten te beperken. Natuurlijk doet men alleen de wasmachine of vaatwasser pas aan als deze helemaal vol is, maar dit is dus niet alleen maar uit milieubewuste overwegingen.

Energiebewust leven

Bijna 90% van de ondervraagden zijn in en om het huis bewust bezig met het eigen energieverbruik. Denk daarbij aan het nemen van maatregelen zoals het aantrekken van een warme trui, het licht uitdoen in ruimtes waar niemand is en een stekker uit het stopcontact halen. De groep mensen die aangeeft niet heel energiebewust te leven, neemt dergelijke maatregelen minder snel. Toch vertoont ook deze groep mensen wel degelijk energiebewust gedrag. Denk aan het sluiten van ramen en deuren als de verwarming aanstaat, het licht uitdoen en niet zomaar een halve was draaien.

Met name vrouwen en ouderen zuinig met energie

Als het gaat om vrouwen vs. mannen blijkt dat het de vrouwen zijn die zuiniger omgaan met energie. Zij zijn bijvoorbeeld eerder geneigd om een stekker uit het stopcontact te halen van een apparaat dat is volgeladen. Bovendien kleden zij zich ook eerder warm aan, zodat de verwarming niet aan hoeft. Tevens laten de cijfers zien dat ook ouderen zuinig zijn als het gaat om elektrische apparaten. Deze groep zet echter wel sneller de verwarming aan als ze thuis zijn.

Lage energierekening belangrijk

Veel respondenten gaven aan dat ze het belangrijk vinden om milieubewust te leven. Toch blijkt dat het overgrote deel vooral zuinig leeft om hun energierekening zo laag mogelijk te houden. Natuurlijk mogen de besparingsmaatregelen van harte worden toegejuicht. Energie besparen is altijd goed. En voor degene die ook hun energierekening heel belangrijk vinden: door middel van online energie vergelijken kun je nog veel meer besparen op je energiekosten. Start nu met besparen en gebruik eenvoudig een online energievergelijker om de goedkoopste leverancier voor jouw huishouden te vinden!

Reageren is niet mogelijk.