De Leilinde Tilia europea Pallida.

De Leilinde Tilia europea Pallida.

Met Leilinden kun je een tuin mooi afschermen. Wanneer je Leilinden koopt, moet je in eerste instantie ook de bamboestokken kopen. De boom die je moet leiden moet goed worden vastgemaakt. Daar kun je bindbuis of boomband voor aanschaffen. Dit materiaal is bij een kweker of tuincentrum te koop. De bomen moet goed worden vastgezet met boompalen. Een kweker weet welke dikte palen je voor een Leilinde kunt gebruiken. Eerst moeten de palen in de grond worden geplaatst en daarna de boom. De boom moet goed vastgezet worden met boomband. Als je je goed aan de voorschriften houdt, kun je lang plezier hebben van de Leilinden. Een Leilinde kopen moet je doen bij een kweker. Een Leilinde kopen moet je doordacht doen en laat je daarover goed voorlichten. 

De Leilinde Tilia europea Pallida

Deze Leilinde wordt ook wel de koningslinde genoemd. Hij heeft een lichtgroen hartvormig blad. De bloemen zie je in juni en juli en zijn geel of wit van kleur. De bloemen hangen in tuilen. De Leilinde Tilia europea Pallida groeit op alle grondsoorten. Je ziet deze boom vaak terug in parken, maar ook in lange lanen. Hij groeit in de zon, maar ook in de schaduw. Het is de meest populaire Leilinde. Hij krijgt vroeg in het voorjaar zijn blad waardoor hij een mooi dicht scherm vormt. Leibomen zijn geliefd bij tuinliefhebbers. De leibomen worden onder andere gebruikt om bepaalde delen van een tuin af te schermen. 

 

Het snoeien van de Leilindes.

In de herfst of winter kunnen de Leilindes gesnoeid worden. Je kunt pas snoeien als al het blad er is afgevallen. De manier van snoeien lijkt op die van een leiplantaan. De scheuten die horizontaal van de draden groeien moeten met 1/3 worden ingekort en aangebonden worden aan de leggers. De andere scheuten moeten bij de stam worden afgeknipt. De jaren die erop volgen worden de nieuw ontwikkelde leggers op de plaatsen waar ze nog niet aanwezig waren alsnog aangebonden. Dat moet je doen alsof hij voor het eerst aangeplant wordt. De lengtegroei van deze leggers wordt dan voor de daaropvolgende winter met ongeveer 1/3 ingekort. Dat moet je doen tot de uiteindelijke lengte is bereikt. Vanaf het eerste jaar moeten alle zijscheuten, die uit de leggers komen, terug worden geknipt tot 2 of 3 ogen. Wanneer de leggers hun ware lengte hebben bereikt moeten ze ook jaarlijks tot op 2 tot 3 ogen worden weer geknipt. Wanneer je een Leilinde goed verzorgd kun je er vele jaren plezier van hebben. Je ziet ze tegenwoordig vaak aan in de tuin aan de voorzijde van een huis.

Reageren is niet mogelijk.