Wat is een schoorsteenkap? En welke is het meest duurzaam?

Wat is een schoorsteenkap? En welke is het meest duurzaam?

Een schoorsteenkap staat ook wel bekend als een eyecatcher voor je woning, een sieraad op het dak. Het zet de puntjes op de i als het gaat om de uitstraling van je woning en heeft ook nog eens een praktische functie. Maar wat is een schoorsteenkap en welke soort is het meest duurzaam, het meest slijtvast? Wij laten je in dit artikel graag kennismaken met de mogelijkheden van de schoorsteenkap.

Wat is een schoorsteenkap?

Een schoorsteenkap wordt ook wel trekkap of regenkap genoemd. Kort gezegd is een schoorsteenkap een kleine, meestal metalen constructie met een afdekplaat. Deze afdekplaat wordt geplaatst op het schoorsteenkanaal of ander ontluchtingskanaal. Zoals gezegd is dit niet alleen voor de sier, maar heeft het ook verschillende praktische voordelen.

De functies van de schoorsteenkap kunnen erg uiteenlopend zijn:

·         Geen regeninslag in het kanaal

·         Om de ‘trek’ in de schoorsteen te vergroten, zodat de open haard beter brandt

·         Om het bouwen van vogelnesten in het kanaal te voorkomen

·         Om uitstoot van vonken te verminderen bij een schoorsteenkanaal van een open haard

·         En heel vaak wordt een schoorsteenkap ook voor de sier geplaatst.

Verschillende soorten schoorsteenkappen

Schoorsteenkappen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten: de vlakke kap, de getoogde kap, de puntkap, de gebogen kap of de zadelkap. De schoorsteenkappen worden gemaakt van duurzame materialen: rvs, plaatstaal of koper.

Het grote voordeel van rvs is dat deze materiaalsoort niet roest en dus altijd die mooie uitstraling blijft behouden. Koper gaat daarentegen oxideren waardoor de kap een groenachtige aanslag krijgt. Erg mooi, maar het moet wel bij de uitstraling van je woning passen. Staal is tenslotte 100% recyclebaar en minder zwaar. De CO2 voetafdruk van constructiestaal is erg klein.

Hoe kies ik de juiste schoorsteenkap?

Niet elke schoorsteenkap past op jouw schoorsteen. Als het gaat om het uiterlijk van een schoorsteenkap is het een kwestie van smaak, maar de keuze voor een schoorsteenkap moet ook praktisch goed overwogen zijn. Een schoorsteenkap die hoort bij een dubbelwandig kanaal mag bijvoorbeeld niet zomaar veranderd worden. Door deze verandering kan het zijn dat het kanaal niet meer voldoet aan de gestelde eisen en keuringen. Houd hier dus altijd rekening mee met het kiezen van een schoorsteenkap. Daarnaast moet de kap ook aansluiten bij de uitstraling van jouw woning en jouw wensen. Heb je nog geen schoorsteen en ben je daarnaar op zoek? Dan komt een prefab schoorsteen wellicht in aanmerking.

Reageren is niet mogelijk.