Je tuin verbouwen? Hier moet je op letten

Je tuin verbouwen? Hier moet je op letten

Ben je van plan om je tuin een radicale metamorfose te geven? Leuk! Er zijn wel wat dingen waar je even aan moet denken en op moet letten, om ervoor te zorgen dat de droomtuin zoals je die in je hoofd voor je ziet ook echt de tuin wordt die uiteindelijk bij je huis ligt.

Maak een goed plan

Een verbouwing in je huis voer je, als het goed is, niet uit zonder dat je een goed plan hebt. Het liefst inclusief tekeningen, waarop de maten staan vermeld, en duidelijke ideeën over materialen en werkwijzen.

Bij een tuin is het niet anders. Ook hier zal je eerst moeten bedenken wat je nu precies wilt voor je de schop de grond in steekt. Misschien heb je er al hele duidelijke ideeën over, dan is het zaak deze op papier te zetten, uit te tekenen, na te meten en verder in te gaan vullen. Het kan ook zijn dat je plannen nog wat vaag zijn. Dat je denkt aan ‘wat meer groen, maar wel onderhoudsvrij’ of ‘een stukje om te zitten en een stukje voor de kinderen om te spelen’. In dat geval heb je misschien wat hulp nodig van een hovenier, die jouw wensen om kan zetten in een concreet plan.

Alles moet eruit

Wil je je tuin echt compleet anders in gaan richten dan hoe het er nu uitziet, dan zit er maar 1 ding op: alles moet eruit. Afhankelijk van hoe groot je tuin is kan dat een flinke klus zijn. Is je tuin nu volledig betegeld, en heb je geen vaste planten? Dan is het vooral zaak om alle tegels eruit te halen en af te voeren. Een zwaar, maar niet al te ingewikkeld karwei. Staat je huidige tuin juist vol met vaste planten, zijn er vaste plantenbakken in aangebracht of is er bijvoorbeeld sprake van een grasveld dat je eruit wil halen? Dan ga je het niet redden met alleen een schop en een kruiwagen. In dat geval kun je beter iemand met een shovel inhuren om het zware werk te verzetten. Natuurlijk kom je er uiteindelijk zelf wel, maar door te kiezen voor wat zwaarder materiaal van bijvoorbeeld Volvo Construction bespaar je jezelf een hoop tijd en pijn in je rug.

Is de tuin eenmaal leeg, dan begint het leukste deel: het opnieuw inrichten. Zorg dat de basis netjes ligt, en denk goed na bij het plaatsen van nieuwe planten. Verdiep je erin hoe groot je planten worden en hoe snel deze groeien; je tuin ziet er direct na de verbouwing dan misschien niet zo weelderig uit, maar je wilt ook niet dat je planten elkaar gaan staan te verdringen als zij groeien.

Reageren is niet mogelijk.